Valamossa


Sidon Pyhän Kristoforuksen amuletin reppuuni. Ostin sen Valamon luostarin matkamuistomyymälästä, joka on käsittämätön sekoitus aitoa, uskonnollista materiaalia ja puhdasta markkinakrääsää.

Jos Jeesus olisi nähnyt tämän, hän olisi potkaissut pöydät nurin.

Herraarmahdaherraarmahdaherraarmahdaherraarmahda.

Halusin amuletin suojaamaan minua pyhiinvaellusmatkallani Santiago de Compostelaan. En usko pyhimyksiin, mutta kuntooni nähden kaikki suoja on tarpeen. Lähden Pyhiinvaellukselle kuuden kuukauden päästä, mutta olen alkanut jo valmistautumaan siihen, muutenkin kuin ostamalla amuletteja. Myös täällä Valamossa teemme kävelylenkkejä, kaikki valmistautumista vaellukseen.

Kristoforus on kaikkien matkaajien suojeluspyhimys. Tarinan mukaan hän kantoi ihmisiä yli virran. Eräänä päivänä hänen kannettavakseen tuli pieni poika. Kristoforus sai käyttää kaikki voimansa, jotta jaksoi kantaa taakkansa. “Miten olet noin painava” kysyi Kristoforus. “Sinä kannoit koko ihmiskunnan syntejä niskassasi”, sanoi pieni poika. Jeesus-lapsi.

Olemme Valamon luostarissa kolme päivää osallistumassa essee-kirjoittamisen kurssille. Toistaiseksi kurssi on ollut varsin viihdyttävä, mutta pelkkää monologia. Yleisöä on 20 henkeä, joten mikään muu ei olisi ollut mahdollistakaan. Toistaiseksi olen kuullut kirjailijoista, joiden tuotannon tunnen paremmin kuin hyvin.

Tämä yhdistelmä kuvaa Valamon toimintaa tänä päivänä. Matkamuistoja, melontakursseja, ikonimaalausta, luovan kirjoittamisen kursseja. Ai niin, kyllä täällä on munkkejakin, jotka tekevät mitä nyt munkit tekevätkään.

Herraarmahdaherraarmahdaherraarmahdaherraarmahda.

Oma uskoni ei esittäydy tällä tavoin. Pidän kyllä paljon seremonioista, pyhimyksistä joka lähtöön, tuohusten tuoksusta. Ei pyhiinvaelluskaan ole minulle Katolisen kirkon ylistystä, vaan oman uskoni. Ja uskoni minuun. Että vammoistani huolimatta olen kykenevä kävelemään tarvittavat 114km. Uskon, että tulen nauttimaan myös katolisen kirkon seremoniosta. Mitä tahansa paitsi kädenlämpöistä ev-lutkun epädramaattista ja sielutonta liturgiaa.

Herraarmahdaherraarmahdaherraarmahdaherraarmahda.

Olen henkinen ihminen, mutten osaa vieläkään lokeroida itseäni. Enkä haluakaan. Vaellan vapaana uskomusten, tiedon ja mysteerien maisemissa. Ja nautin siitä. Elän ja annan elää.

Kaikkien matkaajien suojeluspyhimys Valamon rihkamamyymälästä kirjoittajakurssin aikana. Kuvastaa minua ja Valamoa.

Herraarmahdaherraarmahdaherraarmahdaherraarmahda.

One response to “Valamossa

  1. Kuuntelen pääsiäisyön palvelusta Valamosta, jossa olin aikoinani talkoolaisena ja tämä kirjoituksesi, johon törmäsin sattumalta etsiessäni tietoa siitä milloin luostari aikoinaan perustettiin, – sai minut nauramaan.
    Koska matkustan maailmalla paljon, täytenee minunkin käydä siellä Valamon rihkamakaupassa hankkimassa se Kristoforus-amuletti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s